Головна > Актуально > Інтерв`ю

Володимир Лашкул: «Жлобів можливо навіть не помічати»

5 Січня, 2020 Актуально

Депутат Черкаської облради Володимир Лашкул напередодні Нового року  був обраний почесним президентом оновленого футбольно-футзального клубу «Зоря-Академія» ОТГ Білозір’я». Таким чином він остаточно припинив опікуватися командою «Черкащина» і зосередиться на справах у рідному селі Білозір’я та сусідніх до нього громадах в Черкаському районі.

Про це пише офіційний сайт клубу.

– Враховуючи ситуацію в футбольному клубі ОПФК «Черкащина», і особливо те, що його команда Першої ліги виявилася нікому не потрібною ні в місті Черкаси, ні в області, а спортивний актив, організатори і вболівальники футболу, виборці ОТГ Білозір’я продовжують здійснювати заходи щодо розвитку в регіоні футболу і футзалу, такий крок цілком закономірний, – розповів Володимир Лашкул представникам ЗМІ.

Але спочатку треба було прийняти рішення відносно майбутнього ОПФК «Черкащина» та зробити все, щоб зберегти команду Першої ліги для області. Тому загальні збори засновників ОПФК «Черкащина» більшістю голосів ухвалили рішення, що з ТОВ ОПФК «Черкащина» виходять: Академія «Всеукраїнський центр футболу та футзалу «Черкащина» (45%), громадська організація ФК «Черкащина-Академія» (нова назва футбольно-футзальний клуб «Зоря-Академія» ОТГ Білозір’я – 30,7%). Також було дано згоду на вихід із-поміж засновників Білозірської і Степанківської ОТГ (по 5 %).

А ключове рішення полягало в тому, що враховуючи одну з чинних постанов Кабінету Міністрів України, подальше управління товариством передане найбільш авторитетному засновнику: ГС «Федерація футболу Черкаської області».

– Була інформація, що футболістам затримувалася виплата заробітної плати. Це питання вже вирішене?

– Я не байдужий до долі футболістів та працівників клубу як і черкаського футболу в цілому. Тому перше, що було досягнуто – це ми не дали команді «Черкащина» припинити участь у Чемпіонаті України серед команд Першої ліги посеред сезону. Зробили все спільно з футболістами і адміністрацією клубу, домовилися перетерпіти цей важкий період і зробили все, щоб команда дограла матчі осінньої частини чемпіонату.

У листопаді я особисто надав фінансову допомогу товариству в сумі 600 тисяч гривень для того, щоб його адміністрація розрахувалася з боргами і виплатила податки, а потім і заробітну плату за вересень, жовтень та листопад минулого року.

Ми домовилися з генеральним директором товариства Юрієм Колесником, що він за підтримки Володимира Фощія, який представляє у зборах засновників ГС Федерація футболу Черкаської області,  здійснить більш ефективні кроки, щоб залучити позабюджетні кошти для сплати податків і виплати заробітної плати за грудень та здійснити розрахунки з постачальниками послуг (оренда стадіону, поля в КП «Стадіон центральний», проживання футболістів у готелі «Нива», транспортні витрати та внесок до статутного фонду ПФЛ України). На жаль, адміністрація футбольного клубу звикла, щоб його фінансування здійснювалося без напруги, з мого боку або тими підприємствами, які працюють під моєю опікою – корпорація «Черкаський Дніпро», ТМ «Імперія Яхт», ТМ «Холдинг Інфоспорт груп». Співробітники клубу забули, що кошти не з власної кишені мають властивість швидко закінчуватися.

На завершення теми про фінансування, я хотів би подякувати президенту корпорації  «Укравіт» Віталію Володимировичу Ільченку, а також керівникам компанії «Євраліз» і торгової марки «Перемога нова», які також надавали фінансову допомогу ОПФК «Черкащина» у загальній сумі майже мільйон гривень.

Цей приклад підтверджує, що в Черкасах живуть шляхетні люди, які люблять свою команду, свій регіон. І якщо працювати та контактувати з такими особистостями, то жлобів можливо навіть не помічати. Під лежачий камінь вода не тече.

– Володимире Григоровичу, свого часу в Черкаській області титулований аматорський колектив Білозір’я мав назву «Зоря». Повернення до цієї назви на часі?

– Це не моя забаганка. Жителі, виборці, і, особливо вболівальники футболу і ветерани футболу Білозір’я та сусідніх сіл написали петицію до голови ОТГ Білозір’я Мицука В.П., в якій нагадали про футбольну команду «Зоря», котра в період з 2010 по 2014 рр. була триразовим чемпіоном, та чотириразовим володарем Кубка Черкащини. А в 2013 році разом із командою селища Петрове (зараз ця команда має назву «Інгулець» і є претендентом на вихід до УПЛ) грала у фінальному турнірі чемпіонату України серед аматорських команд і стала срібним призером.

Так от, білозірці дуже сумують з приводу того, що команда «Зоря» припинила своє існування. Це сталося тому, що я піддався на умовляння керівників Черкаської області і з 05 листопада 2013 року почав підставляти плече професіональному футбольному клубу міста Черкаси («Славутич», «Черкаський Дніпро», «Черкащина»).

Тепер я маю намір віддати цей «борг» односельцям. До речі, складно сказати, наскільки тоді вибір щодо Черкас був виправданим. Але мене зрозуміють ті, хто добре знав тодішніх керівників Черкаської області.

Це вже історія. А сьогодення – це те, що 19 грудня 2019 року загальні збори Громадської організації ФК «Черкащина-Академія» прийняли рішення про зміну назви клубу на Футбольно-футзальний клуб «Зоря-Академія» ОТГ Білозір’я». А я прийняв пропозицію учасників клубу щодо обрання мене почесним президентом. Радий з того, що президентом, керівником виконавчого органу обраний Станіслав Іванович Ковтун, який свого часу очолював громаду Білозір’я та відіграв значну позитивну роль у тому, щоб у Білозір’ї був сучасний стадіон і команда «Зоря». Ми тепер разом намагатимемося допомагати сільським громадам Черкащини розвивати соціально-культурну сферу в умовах децентралізації.

– Чому саме футбольно-футзальний клуб?

– 22 листопада 2016 року у Білозір’ї урочисто було відкрито навчально-оздоровчий комплекс Білозірської сільської академії футболу для дітей та юнацтва «Зоря-Черкаський Дніпро». Як бачите сама назва Академії підтверджує, що у нас були доволі серйозні наміри щодо створення інфраструктури професіонального футбольного клубу міста Черкаси, його розвитку і просування до еліти українського футболу.

Вартість цієї новобудови майже 40 мільйонів гривень. Побудована вона в рекордно короткі терміни (у 2014-2016 рр, коли в країні починали мандрувати “зелені чоловічки”, було анексовано Крим і розпочиналася російська агресія на Сході). Генеральний підрядник – будівельна компанія «Надія» може підтвердити вартість новобудови, яка здійснена за підтримки компанії «Україна футбол інтернешнл» та чеської компанії «Трейдінг спорт промоушн» та інших партнерів Української асоціації футболу.

Зараз сільська академія «Зоря-Черкаський Дніпро» також перейменована. Тепер її повна назва – Академія «Всеукраїнський центр футболу і футзалу «Черкащина». Вона працюватиме у двох напрямках: розвиток футболу і футзалу. Це абсолютно логічне поєднання. Тому й клуб назвали футбольно-футзальний клуб «Зоря-Академія». У їхньому розпорядженні майновий навчально-оздоровчий комплекс із стадіоном,  хостелом та ігровим залом для футзалу.

Домовлено також із головою ОТГ Білозір’я про передачу закинутого гуртожитку колишньої ПМК-121 на баланс Академії для побудови хостелу і таким чином значного розширення можливостей для запрошення перспективних дітей та юнаків на навчання до Академії.

– Якою буде доля ОПФК «Черкащина»?

– Враховуючи нинішню політичну ситуацію в країні і конкретно в Черкаській області, перебудову, яка відбувається в громадах під час децентралізації, на мій погляд, для ОПФК «Черкащина» буде достатньо виконати історичну місію – зберегти професіональну команду у Першій лізі, щоб побудувати фундамент для створення піраміди аматорського і професіонального футболу в Черкаській області.

Я втомився агітувати і розповідати першому заступнику голови ГС Федерація футболу Черкаської області Володимиру Фощію, начальнику Управління молоді та спорту облдержадміністрації Максиму Зеленському, голові постійної Комісії облради з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики і спорту Володимиру Доманському та іншим депутатам обласної і міської рад, від яких залежить доля Черкаського футболу про важливість збереження того, що на сьогодні створено навколо ОПФК «Черкащина» в Черкасах і Черкаській області.

Більшість з них вважають, що ОПФК «Черкащина» – це мій бізнес? Якщо це так, то я дарую його вам разом з командою Першої ліги. Прийміть цей подарунок, будь ласка, і розвивайте далі. До Прем’єр-ліги України залишився один крок. Коли і від кого в Черкасах ще буде можливість отримати в подарунок команду Першої ліги.

Звичайно в подальшій роботі треба врахувати, що міська рада на чолі з Анатолієм Бондаренком, дирекція КП «Стадіон центральний» на чолі з Юрієм Гончаровим також дуже добре попрацювали в 2018-2019 рр. За цей період було створено МСК «Дніпро». У його складі вже діють аматорські футбольні команди, які створені на основі чемпіонського складу першого переможця змагань ДЮФЛУ U-19 (2016 року). Зараз вони беруть участь у відповідних чемпіонатах України.

Є команда U-19 і чисельні відділення футболу, що працюють в дитячих спортивних школах міської і обласної рад та фінансуються коштом бюджету.

МСК «Дніпро» вже подав заявку на отримання атестату для участі у Другій лізі змагань ПФЛ України. Стадіон МСК “Дніпро” ще не зовсім відповідає вимогам УАФ, УЄФА та ФІФА. Але, думаю, немає проблеми в тому, щоб забезпечити на стадіоні виконання всіх регламентних норм футбольних інстанцій.

І я хотів би нагадати, що не так давно у 2014-2016 рр. ФК «Черкаський Дніпро», який я очолював, неодноразово ставав ініціатором проведення міжнародних кваліфікаційних матчів Чемпіонатів Європи серед національних молодіжних команд U-21 Україна – Литва, Україна – Німеччина, Україна – Швейцарія та інших. Ці матчі збирали від десяти до 15 тисяч вболівальників на трибунах стадіону.

Закликаю, розвиваючи МСК «Дніпро», з повагою поставитися до зробленого раніше. Потрібно мати на увазі, що ОПФК “Черкащина”, щоб повернути команду «Черкащина» до Першої ліги витратила у 2018 році більш як 17 мільйонів гривень позабюджетних коштів на фінансове забезпечення. Я особисто неодноразово надавав фінансову допомогу футболістам і тренерам команди, виплачуючи їм значні суми коштів.

Проявляти пасивність і, кивати на те, що влада не допомагає, одночасно знищувати все раніше створене, як це роблять зараз керівники ГС «Федерація футболу Черкаської області» та причетні до спорту чиновники з обласної держадміністрації – багато розуму не треба. А от попрацювати з партнерами, залучити позабюджетні кошти, знайти у Законодавстві України правильні можливості для використання коштів з бюджету міської та обласної рад – звичайно треба не поспати не одну ніч і напружено працювати.

Саме зараз, використовуючи зимове міжсезоння, за підтримки обласної та міської рад, підприємств різних форм власності потрібно було б доукомплектувати команду, повернути до Черкас місцевих футболістів, які з різних причин залишили черкаський колектив і зараз успішно виступають в інших командах Першої і Другої ліг (Синьогуб, Будюк, Мединський, Батальський, Локтіонов, Сафонов та інші).

Потрібно всім об’єднатися метою — підняти «Черкащину» з дна турнірної таблиці. Звісно, це непросте завдання, але, враховуючи всі наявні умови у Черкасах, — все можливо. На Черкащині є віддані вболівальники, розвивається малий та середній бізнес, багато підприємців і чиновників у минулому вже добре підготувалися до роботи в умовах впровадження ринку землі. Треба надіятися на їх бажання інвестувати кошти в тому числі й на розвиток соціальної сфери.

– Якою є реакція місцевої влади?

– Я вже давно прогнозував проблеми, які чекають «Черкащину», і бачив, і відчував як команда не дає спокійно жити деяким функціонерам футболу та й чиновникам. Тому ще 11 липня 2019 року корпорація «Міжнародне фізкультурно-спортивне об’єднання «Черкаський Дніпро», яка тоді ще була в статусі засновника і основного інвестора клубу, звернулася до міського голови Черкас Анатолія Бондаренка і заступника голови Черкаської обласної ради Валентина Тарасенка зі спеціальним листом та пропозиціями. Позиція міської ради, викладена у листі-відповіді за підписом заступника міського голови І.Коломойця, є обнадійливою. З його урахуванням зараз можливо реалізовувати концепцію збереження команди Першої ліги.

Питання збереження команди повинно бути справою честі перш за все для Громадської спілки «Федерація футболу Черкаської області» на чолі з Владиславом Голубом. Аргументи його першого заступника Володимира Фощія, який намагається виправдати свою бездіяльність тим, що у статуті Громадської спілки Федерація футболу Черкаської області не прописані питання розвитку професіонального футболу, м’яко кажучи, непереконливі. Владислав Голуб і Володимир Фощій наче й не мають відношення до Черкащини, а є мешканцями іншої країни.

Вони не бачать змін, які відбуваються в суспільстві і не хочуть діяти у руслі часу. Ось тому, вони й не скликають засідання Виконкому, остерігаючись, що учасники засідання можуть підняти питання про скликання позачергової Конференції. А це – ризик позбутися своїх крісел, від яких за багато років неможливо відірвати ні Голуба, ні Фощія.

– Але ж ця федерація покликана працювати на конструктив?

– Звичайно на конструктив. Тому й необхідно на засіданні Виконкому розглянути лист і прийняти організаційно-політичне рішення, щоб підтвердити думку громадськості і вболівальників, пришвидшивши практичне рішення питання. На жаль, Володимир Фощій ховається за Владиславом Голубом, а той десь «літає» і взагалі не з’являється в Черкасах.

– Володимире Григоровичу, а ваш статус депутата обласної ради не дозволяє активніше використовувати власні повноваження?

– Нещодавно депутати підтримали мою пропозицію і прийняли рішення у першому кварталі 2020 року на сесії розглянути питання щодо розвитку професіонального та аматорського футболу на Черкащині. Це питання вже включене в календарний план роботи обласної ради. Будемо готуватися.

– По завершенні сезону вісім футболістів залишили розташування команди. Будуватимете команду навколо молодих черкаських футболістів?

– Команду залишили футболісти, які не є черкащанами. Для яких ми орендували квартири в Черкасах, і забезпечували проживання не тільки футболістам, а й членам їх сімей. Це доволі витратна справа, яка тягарем лягає на бюджет клубу.

Тому, безумовно, будувати команду потрібно з молодих черкаських футболістів: із МСК «Дніпро» та вихованців дитячих спортивних шкіл, повертати до команди черкащан. Але це вже справа керуючого засновника клубу – громадської спілки «Федерація футболу Черкаської області» та її партнерів.

telegram Усі найцікавіші новини з сайту Табло можна отримувати в нашому телеграм-каналі





Коментарі:
Схожі новини: